Magnesium is een essentieel mineraal, dat we dagelijks nodig hebben. Het speelt een cruciale rol bij ruim 300 processen in je lijf, waaronder spier- en zenuwfuncties en een gezonde botopbouw. En omdat het mineraal zo’n belangrijke rol speelt, is de lijst met klachten die in verband gebracht worden met magnesiumtekort indrukwekkend! Daarover hieronder meer…
Magnesium wordt niet door ons lijf zelf aangemaakt. We moeten het uit onze voeding opnemen. Veel mensen hebben ongemerkt een magnesiumtekort. Door de bodemverarming, ons vaak slechte voedingspatroon, medicijngebruik en leefstijl krijgen we steeds minder magnesium binnen.
Wanneer extra Magnesium nodig?
Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Het heeft een kalmerende en ontspannende werking. Je behoefte aan magnesium neemt toe, naarmate je meer stress en spanning hebt. Naast stress zijn er nog andere factoren die zorgen dat je meer magnesium nodig hebt, zoals:
Regelmatig koffie, alcohol, frisdrank of energiedrankjes drinken
Intensief sporten
Bewerkt, fastfood en suikerrijk eten
Medicijngebruik (zoals plaspillen, hartmedicatie, de pil)
Overgewicht
De overgang
Bij zwangerschap
De helft van het magnesium zit in de cellen van je weefsel en organen, de andere helft in je botten. Je bloed bevat maar 1% magnesium en je lijf doet er alles aan om dat niveau constant te houden. Een diagnose magnesiumtekort wordt dan ook vaak gemist!
Als je veel stress ervaart, verbruikt je lijf veel magnesium. Doordat je veel magnesium verbruikt, ontstaat er op celniveau een magnesiumtekort. En dat tekort zorgt ervoor dat je weer gevoeliger wordt voor stress. Zie je hem aankomen? De vicieuze cirkel…
Tekorten herkennen
Wist je dat je magnesiumtekort kunt herkennen aan een trillend ooglid, spierkramp of kleine spasmen? Ook wakker schrikken omdat je denkt dat je valt, kan een teken van magnesiumtekort zijn! Andere klachten die kunnen duiden op magnesiumtekort: (chronische) vermoeidheid, pijnlijke spieren en gewrichten, concentratiegebrek, nervositeit, (spannings)hoofdpijn, huidklachten, verhoogde stressgevoeligheid, slapeloosheid en duizeligheid.
Magnesium aanvullen
Je kunt magnesium op 2 manieren aanvullen: oraal (via je maag/darmstelsel) of transdermaal (via je huid).
Opname via je maag/darmstelsel
Als je magnesium in tablet-/poedervorm wilt innemen, let er dan goed op dat je een organisch gebonden vorm koopt. Magnesiummalaat, -citraat, -bisglycanaat of -tauraat zijn veel beter opneembaar dan het goedkopere magnesiumoxide . Dit wordt nauwelijks door je lichaam opgenomen en kan een laxerende werking hebben.
Een kort overzicht van de belangrijkste organische vormen*:
Magnesiumbisglycinaat: beste magnesiumvorm voor betere geestelijke balans, met name in relatie tot nachtrust. De glycine (waarmee het magnesium verbonden is) zorgt voor makkelijker in slaap komen, betere slaapkwaliteit en langer doorslapen.
Magnesiumtauraat: voor verbetering van de gemoedstoestand, concentratie en meer geestelijke energie. Tauraten kunnen specifieke voordelen bieden voor een gezonde bloeddruk en slaap omdat taurine zorgt voor een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel.
Magnesiummalaat: de best opneembare vorm voor je spierweefsel. Gebruik malaat bij weinig energie en verminderde spierwerking.
Magnesiumcitraat: Naast malaat is ook citraat een goede optie bij weinig energie en verminderde spierwerking.
Magnesiumcomplex: Heel geschikt voor brede toepassing.
Opname via je huid
Slik je liever geen pillen? Magnesium kan ook heel goed via je huid opgenomen worden. Vooral via je voeten, oksels en op je buik omdat hier veel zweetklieren zitten. Een voetenbad met magnesiumvlokken vlak voordat je naar bed gaat, werkt heerlijk ontspannend. Heb je vaak last van spierkramp of vastzittende spieren in bijv. je schouders? Smeer de plekken dan in met magnesiumolie of magnesiumgel.
Slik je medicijnen, heb je een extreem lage bloeddruk, een magnesiumchloride-allergie of ernstig nierfalen? Raadpleeg dan eerst je arts voordat je met suppletie van magnesium begint.
Meer weten over magnesium? Neem contact met me op. Dan kunnen we samen kijken welke vorm/soort voor jou het beste is.
* Bron: folder Magnesium goed opneembare vormen Vitakruid