Waarom magnesium?

Ik werk in mijn praktijk (maar ook thuis) veel met magnesiumproducten. Maar waarom nou eigenlijk?

Magnesium speelt een cruciale rol bij minimaal driehonderd processen in ons lijf, zoals de aansturing van spier- en zenuwfuncties, bot- en tandopbouw, ondersteuning van gezonde hartactiviteit, stressbestendigheid, energietransport en spierontspanning. Magnesium wordt niet door ons lijf zelf aangemaakt, we moeten het dus uit onze voeding opnemen.

Magnesium komt o.a. voor in rauwe spinazie, noten en zaden, makreel, bonen en linzen, bananen, avocado’s,vijgen en rauwe cacao (yeah!!). Maar door de verarming van de bodem, ons vaak slechte voedingspatroon, medicijngebruik en leefstijl krijgen we steeds minder magnesium binnen.

Anti-stressmineraal

Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Het heeft een kalmerende en ontspannende werking. Je behoefte aan magnesium neemt toe, naarmate je meer stress en spanning hebt. Naast stress zijn er nog andere factoren die zorgen dat je meer magnesium nodig hebt, zoals:
- Regelmatig koffie, alcohol, frisdrank of energiedrankjes drinken
- Intensief sporten
- Bewerkt, fastfood en suikerrijk eten
- Medicijngebruik (zoals plaspillen, hartmedicatie, de pil)
- Overgewicht 

Als je magnesium in tablet-/poedervorm wilt innemen, let er dan goed op dat je de juiste vorm koopt. Magnesiumcitraat, -bisglycanaat of -chelaat is veel beter opneembaar dan het goedkope magnesiumoxide. Dit wordt nauwelijks door je lichaam opgenomen en kan een laxerende werking hebben.

Slik je liever geen pillen? Magnesium kan ook heel goed via je huid opgenomen worden. Vooral via je voeten, oksels en op je buik omdat hier veel zweetklieren zitten. Een voetenbad met magnesiumvlokken vlak voordat je naar bed gaat, werkt heerlijk ontspannend. Heb je vaak last van spierkramp of vastzittende spieren in bijv. je schouders? Smeer de plekken dan in met magnesiumolie of magnesiumgel.

Slik je medicijnen, heb je een extreem lage bloeddruk, een magnesiumchloride-allergie of ernstig nierfalen? Raadpleeg dan eerst je arts voordat je met suppletie van magnesium begint.